Abessijnse koffie

InterieurIn de Ethiopische provincie KAFA groeit de plant van de door restaurant Semhar gebruikte koffieboon. De groene boon is in Nederland verkrijgbaar en deze wordt zorgvuldig gebrand. De manier van branden is een geheim recept.

koffieceremonieEerst wordt de boon grof gemalen. Dan wordt de koffie met water in het koffiepotje op het vuur gezet en heel zachtjes 7 a 10 minuten gekookt. Het potje wordt in een wat schuine stand geplaatst, zodat de koffiedrap in ongeveer 3 minuten naar beneden kan zakken.

De koffie serveert men met wierook, die gemaakt wordt van Sandelwood. Sommige bezoekers denken dat de wierook bedoeld is om de sfeer van een Afrikaans kampvuur op te roepen. Niets is minder waar: volgens de traditie van Eritrea serveert men de koffie altijd met de wierook.

Bij het inschenken houdt men het potje ongeveer 10 cm boven het kopje. Dit is traditie in Eritrea en Ethiopie en als je de belletjes in je kopje ziet en de geurende koffie ruikt, begrijp je waarom …. belletjes is leven.